lördag 14 april 2012

Ett litet matreportage från Callian.....

....från i höstas (oktober), en av de härligaste månaderna där. Då är det fortfarande varmt och skönt i vattnet och lagom varmt i luften, sådär som vi nordbor gillar. De flesta av oss i alla fall.... maken är ett stort undantag, han skulle gärna ha 39 grader i luften året om...phu!
Jag skulle laga en riktigt fransk middag, men eftersom matlagning inte är min starka sida hade jag lite bekymmer med att bestämma menyn. Till sist fick vi i alla fall ihop en fyrarätters måltid som stylades och fotades så det stod härliga till! Kul!

 
Vi började med en liten välkomstdrink på rosa champagne, och som tilltugg blev det små minikrustader med fikonmarmelad och en klick getost. Krustaderna ska helst serveras lite ljumna, då blir det godast! Och champagnen kan man förstås byta ut mot tex rosévin.


Förrätten bestod av Moules Marinière, färska musslor kokta i vin. Lättare än man tror, men det var lite jobb med att skrubba alla musslorna. Vi handlade dem i vår lokala mataffär, och expediten var jättenoga med att de skulle vara den mindre varianten av blåmusslor, annars blev det inte en äkta moules marinière! Många musslor att skrubba blev det.....men fantastiskt gott!
Varmrätten var given....en Sallad Nicoise med färsk tonfisk.



Som mellanrätt lät vi en Camembert smälta i ugnen (går också bra på grillen) Låt osten vara kvar i förpackningen (det ska vara den sorten som säljs i en liten träask)  och snitta ett kryss innan den ställs i ugnen. Lätt som en plätt! Till osten är det gott med valnötter, druvor och bitar av färsk baguette som doppas direkt i den smälta osten. Nästan som en liten ostfondue!


Här är jag på språng med dragen baguette...hands up!


Efterrätten hade tidningen bestämda önskemål på....en Tarte Tatin! 
Inte det lättaste eftersom den som sista moment ska vändas upp och ner....och fortfarande vara en snygging som platsar som fotomodell....hmmmm. Men vi lyckades hyfsat tycker jag! För dig som inte känner till den här typiska franska efterrätten så är en slags äppelpaj med äpplen i smördeg, spetsade med lite Calvados. Och som sagt, den gräddas upp och ner med äpplena under smördegstäcket, och vänds när den ska serveras. En utmaning!


Lite vaniljglass till blev gudomligt gott! 


Vi dukade upp under fikonträdet.....


.....och efter fotograferingen åt vi upp ALLT.....kallt men GOTT! Ett härligt minne så här i snöslasket vi fått i Stockholm idag. Ska det aldrig bli VÅR???

Alla bilder är fotade av mästerfotografen Ragnar Omarsson och stylist var Anncatrin Rosenqvist
Bilderna på Moule Mariniere och Salad Nicoise fotade jag direkt från tidningen, därav den dåliga kvalitén....
Reportaget var beställt av Året Runt och finns nu ute i senaste numret (nr16). 


Kram
Sussi

ps. min webbshop är nu uppdaterad med lite nytt...ds

5 kommentarer:

  1. Men åhhh va gott! Jag blir så sugen på musslor nu när jag ser dom härliga bilderna. Ja, allt ser ju så gott ut.
    Ha en fin helg!
    Kram från Åsa.

    SvaraRadera
  2. Åhh så fin dukning vilket underbart reportage det måste bli!
    Ha en fin Helg
    Kramar Kathrine

    SvaraRadera
  3. Vilka underbara bilder!!! Längtar verkligen till den varma årstiden kommer.
    Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
  4. Hej Sussie, ojoj vilka fantastiskt vackra bilder, VILKEN MÅLTID!! Jag skulle ha kunnat gett vad som helst för att få ta del av detta underbara. Kram på dig/INgela.

    SvaraRadera
  5. Underbara bilder och miljö! Dröjer mig kvar länge bland allt det goda som är uppdukat så fint, fatet på fötter är något alldeles extra!
    /Cia

    SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid och lämnar ett litet avtryck från ditt besök hos mig!
Du som inte har en egen blogg men vill skriva en rad, välj "anonymt" så går det bra ändå!
Sussi